Karolina Wessman

Tvåtusenjävlasjutton

Jag har skrivit detta i förväg. Hej framtiden. Det är nämligen så att jag i denna stund sitter på ett tåg mot Halland och närmare bestämt Varberg för att fira in det nya året. Då kan man ju tänka att det hade varit väldige praktiskt att skriva detta på tåget, för vad annars ska en göra i två timmar på tåg? Men då är det ju så att det är smidigare att skriva på datorn, så därför gör jag det nu. 2017 års sista dag. Hur sjukt är det? Jag får bläddra igenom kamerarullen för att ens komma ihåg vad jag gjorde i januari, för att trots att det här året har traskat på i väldigt hög fart så känns det som en evighet sedan jag traskade hem i natten den 1:e januari, men det är i och för sig 365 dagar sedan dess.  Tvåtusensjutton, vilket satans år. Här kommer min revy:

JANUARI

Jag började januari med lite längre hår än vad jag har nu, jag åkte runt på skolor och genomförde en undersökning till mitt gymnasiearbete. Satt på biblioteket under flera eftermiddagar, och skrev och skrev och skrev på mitt och Ainos livslånga projekt som skulle redovisas om cirka cirka en månad. 

 

Jag var med och tog emot ett pris för att vi på mitt ungdomshus arrangerar alkoholfria evenemang för främst unga men ibland också vuxna, fick tacka och tala vid kommunfullmäktiges sammanträde och sedan delta i en halvbra instagramfilm.

Jag gjorde andra roliga saker, som att rama in min Håkan-poster från konserten i december. 
 
FEBRUARI
Jag skulle nog säga att februari var en av de mest fullspäckade månaderna i år. Jag bakade giffelsemlor hos Aino, var på fototripp i Karlstad med konfirmanderna och klättrade upp i kyrktornet för att bland annat ta detta fotot:
Jag och Aino lämnade nästan gråtandes in gymnasiearbetet och fick studentmössorna samma dag. Dessutom stack jag dagen efter till vårt underbara grannland Norge för att se Maggio up close. 
Massa annat hände, deltog bland annat i en kurs för att leda stödgrupper för unga tjejer som handlade bland annat om att hantera ångest och liknande, att piller inte kan lösa allt och om att bygga upp självkänsla. Börjar inse ungefär nu att om jag har såhär långa beskrivningar med många foton kommer detta bli ett überlångt inlägg. Så vi kortar ner det lite framöver. 
 
MARS
Var förkyld och bar ständigt runt på en burk bafucin i högra jackfickan för att min hals gjorde ont 24 fkn 7. Mamma fylde år och vi hade grekisk afton, med massor av god mat och genuin musik. Såg William Spetz föreställning "Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timma?", och grinade en del till den. Var i Falsterbo och firade bby-Tovs som blev 18 barre. Var i favogrannlandet en gång till, denna gången i Oslo, för att besöka 22. juli-senteret, Norges Hjemmefrontmuseum och gå en rundvandring i Käthe Lazniks fotspår. 
 
APRIL
Årets bästa månad började ganska tidigt med att vi äntligen bokade biljetterna till andra sidan jorden (men det kommer jag till i juni-juli-augusti). Bra saker som också hände i april var bland annat såg Kodjo Akolor i Vara och att jag åkte till Rom! Som självklart var helt fantastiskt. Åt enbart pasta, pizza och glass i en hel vecka. Hänge i vatikanen vid två tillfällen, brände mig på näsan i den evigt långa kön till Peterskyrkan, tog en selfie med en av påvens närmaste biskopar, som förresten var urgullig och hade outtalade feministiska värderingar (!!!).
Hann under denna månaden även med att bli 19 barre, blev delvis överraskad och hade massvis med skoj. Var tyvärr dålig på att uppdatera min blogg. Hade mycket att göra i skolan. 
 
MAJ
Stressade över att det var en månad kvar i skolan, ville liksom vara kvar längre. Blödde näsblod, tog årets första dopp och planerade för resan som vi skulle åka iväg på nästa månad. Målade studentflak, genomförde musikevenemang med bland annat bandet Maida Vale från Stockholm, hade picknick med klassen och såg Klubbland på Liseberg för första gången. 
 
JUNI
Utan tvekan årets sjukaste månad. Firade Ainos födelsedag och tog Studenten i en veva. Kolla här är lilla mig med ännu mindre lilla mig. Och min lille storebror också såklart. Galen dag, var vaken i 23 timmar, drack blått bubbel och mådde bra typ hela tiden. Tills jag insåg att jag behövde börja ta ansvar. Men ni fattar. Kul dag. 
Jobbade allt jag kunde, firade midsommar hos Elvira och hade mys, hängde med Wilma och Lovisa på midsommardagen, såg Coldplay på söndagen därpå, turnerade Dalsland med min moder på måndagen och reste till andra sidan jorden på tisdagen, ni fattar, en hel del hände. Sista dagarna i juni spenderades på diverse flygplan, i tre olika världsdelar och i sex olika länder. Det är loco om något. 
 
JULI
Var på Tonga majoriteten av denna månaden, men en hel del spenderades även i Nya Zeeland. Träffade människor, sov för lite, fick antibiotika, gick på Miss Galaxy, åt universums godaste vårrullar och badade i sötvattensgrottor. Paddlade kajak i Stilla havet, sjöng karaoke och gick i kyrkan. Snorklade bland fiskar i alla regnbågens färger. Allt detta hände förstås på Tonga, sedan kom jag till Nya Zeeland och där var det vinter. Deras vinter är visserligen ungefär 4 grader som kallast, 17 grader som varmast. I Auckland gick jag på museum, åt KFC, besteg Mt. Eden två gånger och handlade massa roliga souvenirer och uppskattade den fantastiska naturen. Här är fem bilder som får sammanfatta juni:
 
AUGUSTI
Var kvar i Nya Zeeland nästintill en tredjedel av denna månaden, men den 10 augusti lämnade vi Ainos kusiner och flög först till Dubai för att hänga där i 10 timmar och sedan till London för att hänga där i fyra dagar. Den 15 augusti landade vi på Landvetters flygplats och möttes av mina föräldrar. Fick reseabstinens och var på dåligt humör andra halvan av månaden. Jag var tillbaka på jobbet dagen efter att vi kom hem och satt efter det resten av månaden med Mellerud Pride-planering. 
 
SEPTEMBER
Hela denna månaden dedikerades till Mellerud Pride. Hann gå på något event på Kulturbruket och skriva några artiklar. Jobbade konstant och snittade 60 timmars arbetsveckor. Men det var det värt för när vi nådde 23:e september så var jag en av närmare 350 personer som deltog i paraden. En av årets lyckligaste dagar, men den 24:e var en extremt välbehövd vilodag, den 25:e och 26:e också. 
 
OKTOBER 
Fadern och brollan fyllde år med 14 dagars mellanrum, som de gör varje år. Vi firade båda såklart, broder bjöd på mysigt kalas. Jag och mamma bojkottade bokmässan och roadtrippade istället till Grebbestad. Jag matchade dagen till ära klipporna och vi levde under den sista någorlunda varma höstdagen. Jag fotade mycket höstlöv till blogginlägg som aldrig blev skrivna, så jag kan väl använda bilderna nu. Jag firade även Halloween på mitt ungdomshus och fick ha en svart lins i högra ögat. Det var kul. 
 
NOVEMBER
Började november med att konstant lyssna på Trubbel i många olika versioner, versioner ac Monica Z, Hellström och Olle Adolphsson gick på repeat på den lilla Marshall-högtalaren i vardagsrummet. November var fint. Var på lite studiebesök, arrangerade baby shower med enhörningstema, var på konfirmationsläger, och konferens i Göteborg. Sista veckan av november spenderades i min absoluta favoritstad med några av mina absoluta favoritmänniskor AKA var i London med Karin och Clara och hälsade på Tove. Vi gick på konserter, såg: Blaenavon, Night Café, Vinyl Staircase och bäst av A L L T: såg The Killers. Besökte museum, köpte te, åt pizza och levde defintionen av L I F E. Det var verkligen så himla mysigt. Här, kolla bara dessa bilder: 

DECEMBER
Kämpade för att hitta julkänsla, såg Ambivalensen och Svenska Björnstammen på Pustervik, kom försenade till Elefanten i rummet av David Batra, och blev skämtade med på grund av det. Föreläste i 90 minuter på en låg- och mellanstadieskola om varför Mellerud Pride finns. Såg julshowen på min gamla högstadieskola och arrangerade Musikhjälpen-konsert som samlade in dryga 6500kr. Och självklart: firade JUL!

Under året har jag rest själv för första gången. Första steget mot det var nog när jag var fjorton och åkte på EU-projekt till Skottland, men då hade jag ju ändå två av mina närmsta kompisar med mig. Jag har satt mig på ett plan själv, både när jag flög tillbaka från Tonga till Nya Zeeland och sedan när jag flög till London i November. Båda gångerna kändes det så himla jobbigt innan, som att jag hellre skulle dö nu, för att undvika att bli mördad eller något under tiden. Jag har för det mesta varit skeptisk till att "res själv och hitta dig själv", men jag hoppas att jag kan tro lite mer på mig själv i fortsättningen. Och att jag får chansen att resa själv och med andra nästa år.
Nu börjar det krångla, och jag tror det är ett bra tecken för att detta inlägget ska knytas ihop. Vilket år det har varit! Jag blir glad när jag tänker på hur mycket kul jag fått chansen att uppleva. Hoppas imorgon och nästa år blir lika kul också. Gott nytt år!