Karolina Wessman

10 år i profilbilder på Facebook
Imorgon fyller jag 21. Rätt sjukt egentligen. Ska som vanligt jobba imorgon, har ju ändå hängt på samma ställe på valborg sedan min trettonårsdag (med undantag för förra året då jag var i Praaag), så varför skulle jag välja att vara någon annanstans än på Ungdomhuset Stinsen när jag firar in mitt tjugoförsta år? 
I och med att jag blir 21 är det också snart 10 år sedan jag skaffade Facebook, och därav har jag tagit fram 9 profilbilder, en från varje år seden bebis-Karolina bestämde sig för att skaffa Facebook två år innan åldersgränsen var nådd, enbart för att spela FarmVille. Så detta blir lite som en försenad 10 year challenge, men lite mer ingående.  
 
2009
(null)
Karolina 11 år är i USA med pappa och storebror och hela tjocka släkten för att gå på bröllop i Lake Tahoe. Fastnar på bild när hon äter pizza i Las Vegas, tänker "yes detta blir en bra första profilbild". :-))
 
2010
(null)
Karolina 12 år har blivit påverkad av fjortistrenden som något tidigare nått Mellerud. Hon har helt fel nyans av foundation, randig tröja och bandana. Även tre-kronor-strumpor och gullig vovve. Den tar vi.
 
2011
(null)
Karolina har precis börjat sjunde klass och är i Vänersborg med bästis Elin. Alla tröjor i garderoben är köpta på Cubus och formade som trekanter som går att likna tält, inget i någon rolig färg, gäller även detta klädval. Babyhåren lever rövare för hon har inte riktigt börjat platta håret själv än. Oseriösa bilder är trendigt.
 
2012
(null)
Det är midsommar och Karolina har fått sina första glasögon. I riktig Miley Cyrus i filmen LOL-anda har hon slitet svart linne och second hand-skjorta. Blomkransar får inte riktigt plats på huvudet, och bilden är såklart tagen i CamWow, för de har snyggast filter och spegelvändes inte bilden.
 
2013
(null)
Karolina har precis fyllt femton, konfirmerat sig och varit i Grekland, allt inom en vecka. Shabby chic regerar klädbutikerna och hon är på Wilmas konfirmation i klänningen som mamma fortfarande kallar för "Greklandsklänningen" för att den är blå som havet. Frisyren är frukatansvärt oklar, och de främsta faktorerna till det är Taylor Swift-musik och rak lugg i början av åttan. 
 
2014
(null)
Karolina har fyllt sexton, spenderat sommarlovet på språkresa i London och en vecka med pappa i Spanien. Hon har livets hittills bästa bränna och solblekt hår. Nya favoritplagget i garderoben är en svart skater skirt, som går till allt. Det som inte syns på bilden är att hon har morsans gummistövlar.
 
2015
(null)
Karolina byter inte profilbild 2015. Istället lägger hon på ett filter, för hon har varit i Paris bara någon vecka innan attackerna och hade det inte varit för dem kanske hon hade valt en profilbild som var tagen där. 
 
2016
(null)
Karolina är nästan 18 år gammal och är i Berlin med klassen när detta års profilbild tas. Finnar i panna och marinblå bomberjacka. Detta är den första av många resor som hon gör detta året, för att globetrottern, som pappa brukar säga, har fått blodad tand.
 
2017
(null)
Karolina är återigen inte född än för detta året, så att säga, utan är fortfarande 18 och i Rom med kyrkan för sista delen i en treårig kurs hon läst. Fotot tas nog av Wilma som är med på färden, utanför Dometillakatakomberna där de alldeles efter ska gå in och få en guidad tur. Det röda läppstiftet och kortare håret är en staple stilmässigt. 
 
2018
(null)
Senaste profilbilden. Kanske inte den starkaste. Karolina ska snart iväg på tågluff och har skaffat både nya brillor och vinröd hatt. Egentligen kanske profilbilden är lite för estetisk för Karolina, men den randiga tröjan är i alla fall där och det är ju alltid ett säkert kort. 
 
2019
Och så är vi här. Om jag hade bytt profilbild idag hade jag nog bytt till den här. En Karolina som alltid klätt sig i för lite färger som ganska nyligen införskaffat en gul regnjacka. Tänk att hon imorgon blir 21. Hon med Greta-jackan, som mamma säger, får numera konsumera alkohol i USA, adoptera ett barn i England och röka i Kuwait. Nu är ju det kanske inte något att ropa hej för, men det är en åldersgräns som är uppnådd. Old enough to know better, young enough to not give a shit, eller hur är det man säger? Grattis till mig.