Karolina Wessman

Vad jag har konsumerat denna veckan
Detta toppar alla listor över saker som är intressanta: vad jag äter. Grejen är den att jag alltså slutat äta kött på vardagar. Flexitarian, demivegetarian, semi-vegetarian, call it what you want. Slutade hur som helst äta kött från måndag till fredag i mitten av augusti. Jag tänkte att jag skulle prata om anledningarna till det, och följderna av det vid något tillfälle snart. Fördelar och allt sånt, ni vet. MEN tänkte i alla fall berätta vad för vegetariskt jag ätit denna veckan. 
Måndag och tisdag bestod som jag redan berättat av pumpasoppa. Jag minns genuint inte vad jag lagade eller åt till lunch i måndags. Tror jag och mamma delade 50/50 på två matlådor, en med broccolibiffar och potatismos, och en med pasta med pesto och halloumi. Det är det som är så krånligt med att jag för det mesta är hemma och pluggar, att jag lagar massor med lunch men vi äter aldrig matlådor. Man måste vara klimatsmart (och ekonomiskt smart) ibland. Det är dock de godaste broccolibiffarna jag lagad och ätit ever, ska skriva om dem snart. 

Onsdag lunch förtärde jag burgare. Ett par rostade surdegsskivor från Skogaholm fyllda med grönkålsbiffar, avokado, gurka, körsbärstomat, isbergssallad. Testade Garants grönkålsbiffar for the first time, och de var, även för en icke-grönkåls-entusiast som mig, inte helt äckliga. Inte torra, som de flesta halvfabrikatsbiffar man kan köpa. 8/10. Gick strax efter detta till jobbet, och när jag kom hem var jag varken jättehungrig eller jättesugen på att laga mat, så jag drack te och åt rostmackor med mango chutney och ost. 
 
Torsdag var jag hemma för att plugga, vilket resulterade att jag precis som alla andra gånger jag varit hemma för att plugga, gjort väldigt många andra saker. Bland annat saker relaterat till min faders födelsedag till helgen, men jag kan inte skriva om det, för jag sa att han skulle läsa min blogg när vi pratade i telefon igår. Hur som helst, en av de få lite rimligare sakerna jag gjorde var att laga lunch. Köpte ricottabiffar när jag handlade igår. Hittade till min glädje ett recept på baksidan av förpackningen, med ärtpesto, pasta och tomater. Vill ni laga och äta det till punkt och pricka rekommenderar jag att ni köper Findus Ricottabiffar och läser där. Men peston, som jag vill minnas vid ett senare tillfälle (100% fördel med blogg är att scrolla tillbaka till recept man gillat). Peston gjorde jag på typ 3 dl ärtor, en vitlöksklyfta, en halv deciliter olivolja och en halv deciliter parmesan. Mixade allt ihop med stavmixer och hälde direkt på pastan. Detta var till ungefär 4 portioner, men jag fördelade det på ungefär två (med lite rester), för att ärtor är alltid gott. Också, 10/10 rekommenderar till studenter, för att pasta och ärtor är B I L L I G T.
Käkade även denna ostiga gudomlighet, grillad i våffeljärn. Bjöd morfar på de och grillade smörgåsar efter att han och mamma hade röjt i trädgårdarna. Mamma var inte hungring, men drack en kopp te med oss. Hade inte så mycket roliga grönsaker hemma, så det blev en varm caprese, det vill säga: mozarella, tomat och basilika. Rätt jäkla gott. 
 
Fredag eller idag åt jag morotsröra och pasta till lunch. Var halvpositiv till receptet när jag googlade inspiration till pastaröra, men hade tomatsås kvar från igår som jag behövde göra åt och morötter som skrek efter att bli uppätna när jag tittade i kylskåpet. Med facit i hand kan jag meddela att det var jäkligt gott, om man gillar tomat och morot vill säga, det är typ hela grejen. Mättande, snabbt och vego, all I'm asking for för att säga det så. Gjorde den vegansk med oatly iMat, istället för vanlig matlagningsgrädde! Receptet finns här.
Nu till det jag åt alldeles nyss, som gör att jag kan unna mig att ligga i soffan på fredag kväll, med matkoma och datorn i knät. Mamma var sugen på rotfrukter i ugn, jag var sugen på schnitzel - vi kompromissade. Olivolja, salt och peppar på palsternacka, morot, potatis och rödlök i ugn, och Anammas vegoschnitel (är dock beredd att säga att jag tycker Hälsans kök gör schnitzel bättre). Här med kall bearnaise (som är det enda som gör att måltiden inte helt och hållet är vegansk) och gröna ärtor. Har för övrigt blivit en sån som tycker rödvin är gott, specifikt zinfandel. 
 
Härma gärna, ät och njut. Jag unnar alla god mat. Trevlig helg.