Karolina Wessman

Prisa den riktiga semlan.
Hej hallå det är ju årets bästa dag. Fettisdagen, som för några kankse innebär att man inleder fastan men som för de flesta bara innebär att man fikar mer än vanligt. Semlan är något av de bättre bakverken, en av guds gåvor till den svenska fikapausen - om man bortser från alla ölsemlor och nachosemlor och chokladsemlor. Jag må vara progressiv och framåtsträvande i det mesta, men när det kommer till semla då ska det vara kardemummabulle med mandelmassa och grädde. Sånna gillar man ju. 
Jag bakade semlor för några veckor sedan, och det är jag glad att jag gjorde för det fanns så det räckte till idag. Dagen till ära, julafton för oss semleentusiaster, har jag legat nerbäddad i min säng och sträckkollat Fresh Meat på Netflix. Min konstanta förkylning har övergått från uthärdlig till det motsatta. Men här är i alla fall semlor och ett riktigt basic recept:
 
  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • ca 1,4 l vetemjöl
  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
  3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i ca 40 lika stora delar och rulla till jämna bollar. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  7. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Till fyllningen rev jag mandelmassan och blandade med vaniljextrakt och lite vispgrädde tills det fick rimlig konsistens. Delade svalnade bullar och gröpte ur en del av botten. Fyllde med mandelmassa, och spritsade på grädde. Skar toppen i små trianglar och placerade på toppen. Till sist det absolut viktigaste: florsocker på toppen. 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress